SM i cyclocross

Halvtid i CX-säsongen och i helgen gick SM av stapeln i Stockholm!

En kort sammanfattning av läget sedan senaste blogginlägget i samband med cuppremiären: Blev sjuk i 2 veckor direkt efteråt, frisk igen lagom till nästa CX-helg i Uppsala och Västerås. Sen har jag kunnat träna på bra och var laddad inför helgens drabbning!

Med superstars som bland andra Jenny Rissveds och Emma Johansson och flera andra riktigt duktiga nationella åkare på startlinjen hade jag på förhand bestämt att en topp-8 vore bra, topp 5 helt fantastiskt. Jag fick stå i första startled och fick till en helt magisk start, kul att känna att det ändå finns potential! Emma kom förbi före till första kurvan och jag tyckte det passade rätt bra att lägga sig på hjul och låta de andra sätta upp pace. Lite konstig men rolig känsla att komma iväg så bra! Det gick ju dock lite fort där framme, inte en chans att jag skulle kunna hänga på där i 40min, särskilt i det lite mer tekniska partiet. Sen kom banans “triathletfilter”. Normalt behöver man kliva av cykeln ett par gånger på en CX-bana, men här var löphindrena såpass låga att så gott som alla kunde hoppa över dem. Tyvärr inte jag dock och plötsligt rasslade det förbi en massa cyklister. För varje varv tappade jag mycket i det området, kunde jaga ikapp på resten av banan och med två varv kvar var jag ifatt duon på 8-9:e plats. Jag satte in en attack som tyvärr straffade sig, jag fick så mycket syra att magen höll på vända sig ut och in, det gick verkligen inte att trampa! Så det varvet blev det långsammaste av alla, och jag började dessutom strula onödigt mycket för att jag var så slut, så jag lyckades aldrig jobba in avståndet igen. En 10:e plats, där jag möjligen kunde ha kört liiite smartare på slutet men jag gav allt! Och då kan man väl inte vara annat än nöjd?!

Loppet livesändes på nätet och finns till allmän beskådning här:

Vill man se en skymt av min fina start så klickar man på klippet damelit/damveteran, spolar fram till ca 59:35 och så är det jag i vit hjälm och svarta kläder och gula strumpor till höger i bild. Tittar man sedan vidare får man se mer riktigt grym cykelåkning av framför allt Jenny!

På söndagen var det sedan dags för UCI-lopp på samma bana. Den tävlingen räknades också in i Svenska cupen så jag ville köra bra, men vaknade verkligen på helt fel sida och var nog ganska tömd på energi från gårdagen. Står man sedan på startlinjen och känner sig helt genomvärdelös, ja då är det inte lätt att göra något vettigt i en sport som bygger väldigt mycket på självförtroende. Kom ändå iväg hyggligt, om än inte alls lika bra som gårdagen. Råkade sedan klicka ur pedalen i en kort brant backe i början, fick totalstopp. Less. Klickade ur pedalen IGEN nästa backe på skrå. När sedan tredje backen gick riktigt kasst och jag bara halkade runt, ja då fick jag verkligen behärska mig för att inte kasta cykeln så långt jag kunde in i skogen (Har ju redan pajat en hjälm i ren CX-rage, blir ju som dyrt om man ska hålla på sådär).  Så jag kom aldrig in i loppet och bröt efter ett halvt varv, var sen på allmänt tråkigt humör innan det gick in att alla har dåliga dagar ibland. Så, ingen känsla jag väljer att leva kvar i utan nu kan det ju bara bli bättre!

Jag har lite lätt att glömma bort hur jag ska förhålla mig till den här sporten; det ligger ju trots allt ganska långt bort från mitt egentliga fokusområde. Även om jag vill ha bra placeringar i cupen och på SM, hur mycket kan jag förvänta mig utan någon som helst bakgrund av att cykla i terräng  mot de tjejer som kör betydligt mer dedikerat med mina just nu ca 3 cykelpass i veckan? Den enda jag någorlunda rättvist kan jämföra mig med på CX-arenan är Lisa Nordén, och hon är ju som bekant rätt duktig och har sisådär 10 års mer erfarenhet av elitsatsning än mig 🙂 Jag är starkare (på slät väg) än många av de som kommer före mig på tävlingar, och det kan vara frustrerande att bli hämmad av mina tekniska färdigheter på en CX-bana. Men det är ju trots allt väldigt utvecklande, rolig, jobbig och bra träning, det är därför jag gör det här så jag ska försöka komma ihåg det framöver!

 

2015-10-25 13.50.53
Martin Eriksson flög fram och visar hur man tar sig över ett hinder utan att slösa tid och energi!
repost_temp
Såhär gjorde jag 😛

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fint väder hade vi, lite bilder från vårt lopp. (Foton av Niclas Berg och Jimmy Bodin)

received_10153599991695519 received_10153599991600519 received_10153599991035519 received_10153599990910519 received_10153599990845519 received_927953390607390 received_927953297274066 received_927953237274072 received_927953143940748

Viktigt att undvika vurpor i CX! Actionbild när Jimmy lyckas fint med det:

received_927953103940752 received_927953083940754

Nu är det två tävlingsfria helger kvar fram till CX-cupen i Eksjö i mitten av november, gott om tid att träna!

Jag kör ju CX för Boddan Cycling Project, gilla gärna facebooksidan för tätare uppdateringar och bilder!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s