Nyårsblogg

God eftermiddag!

Nyligen hemkommen från en julvecka i vackra Norrbotten. Det dagliga projektet där uppe bestod i att försöka fånga dagen, och det är inte sådär tvärenkelt och avslappnande som man kan tro. Solen går upp ungefär 10 och ner kl 13, så det gäller att vara på hugget om man ska göra nåt i dagsljus! Löpning och skidpremiär har det blivit, 75km skate fördelat på 4 pass. Grym vinterträning!

Tänkte ge mig på en sammanfattning av året som gått, och avsluta med att blicka framåt!

Säsongen 2015
Rent prestationsmässigt så var det en ganska medioker säsong, men den har haft sina guldkorn. Jag har (oftast) haft kul när jag tävlat, iallafall på de kortare distanserna men rytmen i träningen har jag inte hittat tillbaka till förrän nu i oktober.
Med det sagt är det ju inte så märkligt att det här blev nån form av mellansäsong! Förberedelserna var minst sagt bristfälliga, där jag förra hösten gick från att ha tappa motivationen helt, till att tycka att det här med cyclocross var rätt skoj, till att fundera på om jag skulle sadla om till cyklist på heltid till att till slut återigen känna att det är triathlon jag vill hålla på med. Tävla var det som kändes som roligast, men när man inte presterar på topp så blir det ju inte riktigt lika kul det heller!

Guldkornen var ändå:

  • Segern i Vansbro triathlon
  • Upplevelsen runtomkring Challenge Philippines, där jag fick träffa en brevvän från barndomen för första gången! Tävlingen var också häftig men kroppen var om möjligt ännu mindre förberedd efter att just ha avslutat en megaförkylning.
  • Att jag fixade Challenge Denmark på hel ironmandistans, Solleröloppet och Soldvarvi på cykel och Vansbro ½IM inom loppet av två veckor.

Det sistnämnda gav förhoppning om att det nog går att få fram något riktigt bra den här säsongen! Jag ville göra något annorlunda och begav mig ner till Alperna för att testa något riktigt backigt.
Om jag varit oförberedd inför hela triathlonsäsongen så var jag ju helt klart oförberedd inför så långa klättringar också. Även om jag är rätt så bra på de korta klättringar som finns i Sverige så är det verkligen en HELT annan sak med långa klättringar. Jag startade men gick inte i mål i Alpe d’Huez triathlon, hade en riktigt dålig känsla hela dagen och som sagt inte tillräckligt förberedd. Dessutom kraschade jag rätt hårt redan första dagen i Alperna. Jaja, jag hade kul innan och efteråt iallafall och fick titta på Tour de France live!

Sen satte hälsan stopp för fortsatt triathlontävlande, kände att jag började få upp ångan och blev nog så entusiastisk! Började sedan bli brutaltrött, få yrsel och illamående och tog en massa prover på vårdcentralen. Det enda som visade sig konstigt där var att mitt blodsocker var väldigt lågt, trots att jag ätit relativt nyligen. Sen bröt nåt förkylningsliknande ut och sedan jag blev frisk från den har jag inte haft några problem alls, skönt det!

Var kanske välbehövligt med en timeout där jag gjorde en väldigt detaljerad plan över träningen till nästa säsong. Jag coachar mig själv nuförtiden och är med på de flesta gemensamma DSA-passen, ett upplägg jag känner mig riktigt trygg i!

Planering inför nästa säsong
Just nu befinner jag mig i slutskedet av den första fasen i min grundträning. Som ni säkert har sett har den inneburit att jag kört svenska cupen i cyclocross, där jag slutade 4:a totalt!
Man skulle ju kunna tro att jag gjort som förra året och bara cyklat (stor skillnad på cykelkvalitet om man låter bli att springa) men jag har lärt mig från säsongen som varit. I år kom aldrig min löpning igång ordentligt men 2016 blir det andra bullar. Även om jag ville göra så bra som möjligt ifrån mig på CX-cupen så har jag inte cyklat mer än tre, i enstaka fall fyra gånger i veckan. Annars har jag mest sprungit, och simmat om än sparsamt!

Roligast just nu är, hör och häpna, simning! Inte bara för att det inte spelar nån roll för simningen om det är -15 ute, utan jag har hittat nån känsla som jag tror det går att få fart på bara jag simmar mer. Jag bestämde mig tidigt i höstas för att lägga om min simteknik, eftersom jag inte fick min befintliga teknik att gå särskilt snabbt. Inte det lättaste när man har en massa invanda felaktiga rörelsemönster, men jag har sett till att vara fräsch i kroppen varje gång jag simmat för att inte falla tillbaka i gamla mönster.
Simhoppet lever! (Höhö)

På det personliga planet händer det en hel del också, jag håller t ex just nu på att bli sambo med Jimmy 🙂 Har inte varit sådär värst inspirerad att blogga om min träning, det händer så mycket sjukt i Sverige och runtom i världen som känns mycket viktigare, om än skrämmande.

Vad tänker jag köra för tävlingar 2016 då? Jag har några parallella planer, men ett som är säkert är Vansbro triathlon! Jag har goda minnen därifrån och det ska bli riktigt kul när tävlingen får SM-status nästa år.

Återkommer efter nyår med lite mer spännande nyheter och planer, tills dess bjuder jag på en sneakpeak på min nya tempohoj som väntar på att bli ihopbyggd! 😍

DSC_0089

Skridskor är årets nyhet på träningsprogrammet! Rätt likt tempocykling då man trycker på, fast skönare för axlarna
Skridskor är årets nyhet på träningsprogrammet! Rätt likt tempocykling då man trycker på, fast skönare för axlarna

Gott Nytt År! Hoppas ni ser fram emot 2016 lika mycket som jag! 🎆🎇🎉

 

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s