Vive la France!

Som rubriken antyder testade vi idag att cykla till Frankrike, ca 4,5 mil enkel väg härifrån och i vanlig ordning väldigt många höjdmeter.

temporary_file1694729751.jpg
Tur och retur till Franska gränsen

Vi körde för enkelhetens skull samma väg fram och tillbaka, för att unvika vältrafikerade vägar och onödigt branta klättringar.

Idag var det väldigt blåsigt och höll sig runt 20 grader, grymt skönt! Blev dock en hel del spännande kastvindar i backarna, och i den 15 km långa klättringen mot Frankrike fick man både luta cykeln 45 grader och hålla hårt i styret ibland.

DSC_0089

Uppe på toppen av Envalirapasset som det heter precis innan franska gränsen är det lite mera kalfjäll vilket gjorde det ännu lite blåsigare. Men gott om cyklister ute, många hängde på ett café där uppe.

 

DSC_0097.JPG
Utsikt mot Frankrike från Envalirapasset

Sen cyklade vi ner några km för att komma till Frankrike, förbi en liten stad som heter Pas de la Casa och nog inte skulle existera om det inte funnits fransoser som är sugna på taxfree.

Vi märkte ingen tydlig gräns, men då asfalten inte kändes lika välvårdad längre började jag misstänka att vi nog var framme 🙂

DSC_0103.JPG
Pas de la Casa
DSC_0098.JPG
Fransk skylt

Området på väg upp dit kallas för Grandvalira, tror det är rätt mycket skidåkning där på vintrarna. Där finns också downhillcykling och rätt mycket grusvägar i dalgångarna. Soldeu heter vår nya favoritby i Andorra, dit kan jag mycket väl tänka mig att åka för att köra MTB nån gång!Här i krokarna runt Anyos är det nästan för brant, så det är nog bättre att köra landsväg.

Där förstod de t o m engelska, hör och häpna! Annars är det Katalanska, spanska eller franska som gäller här.

Idag kändes det för första gången här nere riktigt bra! Jag körde lite styrkeintervaller i Ordinoklättringen, sen bara distans till franska gränsen och tillbaka. Sista timmen klämde jag på med 5 st 30-sekundare bara för att känna efter lite, och tvärdog iallafall inte. Inget märkvärdigt men den stora skillnaden var att jag fortfarande kände mig ganska pigg efter 4.40 i sadeln och drygt 280 TSS (training stress score). Fram tills idag har jag inte haft mycket att komma med efter 200 TSS så hoppas att detta fortsätter!

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s